2008. nov 27.

Tőke és művészet....Al-Thani barátunk a fotográfiáért!

írta: csiger
Tőke és művészet....Al-Thani barátunk a fotográfiáért!

Nos mit is keres egy arab sejk neve a fotózásban az utóbi 3 évben? Nos a válasz egyszerű,

szponzorálja azt...persze nem szó szerint Ő,hanem az Őt követők. Hogy is van ez?

Qatar, mint emírség neve ismert egy ideje, a "tűzhöz" közel álló kis emírség, olajban, ez által pénzben is gazdag vidékről beszélünk. Ahol a pénz nem akadály, ott biza áldoznak a művészetekre, remélem ez így is marad egy ideig, és Isten áldja vagy ha jobban tetszik Allah áldja őket ezért, mert szükség van az Ő általuk a művészetbe pumpált pénzekre.

Ez teszi lehetővé az osztrákoknak ugyanis az évente megrendezett "The Al-Thani Award for Photography" nevű nagysikerű pályázat kiírását, és lebonyolítását.

A pályázat az egyik legnívósabbak közé küzdötte fel magát, és ebben nagy részük van az osztrák kollégáknak. Valjuk be, a német vérvonal a szervezésben igencsak hasznos tud lenni, és ez a csapat különösképpen kiképzett ebbne a témában. Gondolom hasonszűrüek mint én, már egy ideje ismerik a HASSELBLAD SUPER CIRCUIT, vagy mostanában Trierenberg Super Circuit kifejezést. Nos ez az a rutin,és nívó,amit 17 év alatt az osztrákok kivívtak maguknak, és erre lettek figyelmesek az arab kollégák, és ennek örömére bízzák meg a már említett osztrák tesókat a pályázat lebonyolítására.

Eredmény:

FIAP által a legnívósabbnak itélt pályázat a patronáltak közt, és a legjobb katalógus,amit szerintem még a  National Geographic is megirigyelhetne, mivel a katalógust joggal hívhatjuk könyvnek, vagy fine art albumnak, inkább mint katalógusnak...pláne azok után amit "nálunk" tapasztalok...na hagyjuk.

Szóval maga a pályázaton nem csak a részvétel a megtisztelő, hanem az is,ha esetleg egy szerencsésnek bekerül a képe ebbe az albumba, az említett okok miatt főleg. Szóval ez nem egyszerű. Nekem még nem sikerült eddig :-)

Idén másodszor pályáztam ezen a megmérettetésen, és hét képet sikerült bepaszíroznom a sok elfogadott kép közé,és a mégtöbb beküldött kép közül.

Előző évben 17000-nél is több érkezett be képből, és ide sikerült 10 képpel a legsikeresebb magyarrá avanzsálnom. De ez idén nem jött össze, de nagyon elégedett vagyok a 7 képpel, pláne, hogy nagyon sok profi is kiszúrta magának ezt a pályázatot, köztük nem egy Hasselblad Grandmaster díjas is akadt, gondolhatjuk, hogy micsoda vonzerővel rendelkezik akor ez a buli. Nem is csoda, ha a fődíj idén 30.000 dollár cash, egy Leica M8, és két fős út Doha-ba...

Minden díjazottat a "cég" utaztat a kiállításra ugyanide, valamint minden különdíj 1000 dolcsi, az érmekhez pedig bronztól aranyig mindenki toldjon meg egy 1000-el.

Na szép...egy egyszerűnek tűnő különdíj többet kóstál pénzben ,mint a legtöbb jó fotós össz keresete, amit valaha képeivel kereshet (profik és fényképészek kivételével persze)

A klub, melynek tagja vagyok velem együtt összesen több mint 60 képpel képviselteti magát ezen nívós megmérettetésen. Ez azért sokat megmutat az elmúlt éveiben 100 éves poraiból főnixként újjáéledt Soproni Fotóklubból, akivel idén az "Év Fotóművészeti Alkotócsoportja" díjat is bezsebeltük, a Csokonai Vitéz Mihály Közösségi díj, és a Sopron Kultúrájáért díj melett,amiket az elmúlt években akaszthattunk szögre a klub falain belül.

El tudjuk akkor képzelni, hogy kis hazánkban hová is fejlődhetne a művészet ismét,ha egy ilyen mecénást találnánk, mint valamely nagypénzű,és adakozó kedvében járó keleti barátunk esetleg....de ez egyenlőre csak álom.

Mert az eddig  a fotográfiába belefeccolt melóját az ország sajna külföldön érvényesítette álnéven,és azt is az 50-es évekig főleg. Persze ettől nem lettünk rövidebbek,sőt..de valahogy újjá kéne megint születni,ahogy ezt kis közösségben a klub nálunk megteszi....de ugye ez a szárnyalás önerőből megy,és a mai Feris csomagoknak köszönhetően nem fog sokáig tartani,amikor egy egy ilyen buli 40-50 euro,plusz postakölstég és képelőhívás csomagolás stb stb stb..és mindezt a fiatalok szülei,vagy saját esetemben én a két szép kezemmel veszem ki a zsebemből,és azon a héten más luxus nincs is a családban,csak parizer......no del gondolom mindenki érti, hogy ez már régóta így megy...

Nos..ha egyszer sikerül egy jó barátot szereznem ott, még az olaj kiapadása előtt, akkor igyekszem tenni valamit ezügyben,de elég a naívkodásból.

Egy a lényeg,jók vagyunk mi magyarok anélkül is, hogy pénzünk lenne,mert mi lenne ha lenne,egszerűen csak megint mi lennénk azok,akiknek külföldön még mindig hisznek minket

...a világ legjobbjai....

De ahogy a művelt spanyol mondja:"I'm working on it"

 

Mindenkinek jó fényt

Szólj hozzá

fotó award for photography csiger fényecsetvonások al thani