2013. aug 14.

The Obsolete Photo Lab

írta: csiger
The Obsolete Photo Lab

The Obsolete Photo Lab from Tibor Jenő Tóth on Vimeo.

Sok ideje nincs az ember esküvő fotós fiának nyáron, de azért néha kell némi meditatív tevékenység ami lehoz a mindennapi pörgésről és segít lecsendesíteni az ember kattogó elméjét.

Nekem ilyen a sötét kamra. A mai napig nagy rajongója vagyok az analóg technikáknak és persze egyes részeinek művelője is. Azért írom, hogy egyes részeinek, mert sok olyasmi van még, amit tanulok, amiben képzem magam. Ez egy folyamat, soha nem lesz vége azt hiszem....sőt..remélem.

Ebben a "sötét" pixelektől mentes világban nagy társam Jenci, akivel főként a szezonon kívüli időszakot esti fotós túrákkal és közös kávézásokkal tűzdeljük tele. Sok esetben viszont szeretjük végig vinni a folyamatot, az expozíciótól a papír képig.

Mondják, hogy a fotós igazi "terméke" a fotó..ami igaz, de szerintem a papír kép az, ami igazán a kézzel fogható eredménye munkánk gyümölcsének. Nos egy ilyen késő esti labor hangulatot filmeztem le most Jencinél a laborban. A dolog érdekessége, hogy egy általa kitalált technikával készül el a nagyítás...kitalálásának oka egyszerű volt, nem volt elég hely egy ekkora tálnak. Na de majd a film beszél. A lényeg a méteres nagyítás, mit végeredmény. Annyi bizonyos, hogy jó így kézbe venni a munka "gyümölcsét". Teljesen más érzés...és a mi a lényeg: Ehhez nem elég belépni egy lökött dslr csoportba, vagy elmenni egy workshopra. Ezt szeretni, sőt ímádni kell ahoz, hogy rászánjuk az időt, az energiát, a pénzt és persze némi tudás sem árt...az alap képről nem is beszélve, amit a negatívra exponálunk, igaz?

Szólj hozzá

analog kodak black&white forte darkroom ilford nagyítás sunbee sötét kamra tjt előhivás fotópapir medium format tibor jeno toth art photography