2011. okt 26.

Trendekről..értékekről..part 2

írta: csiger
Trendekről..értékekről..part 2

Az egyik jelenlegi trend, amit próbál sok fotós többé kevésbé elsajátítani, a minimál. A minimál magában nem csak a szó szerinti "kicsi" jelzőről ismerhető fel, de sokan mégis ezt hiszik. A minimál stílusban a letisztultság a legfőbb jellemző, és a sokszor dekomponált téma, ami megfelelően van ellensúlyozva, ellenpontozva, ha úgy tetszik.

Nos, ez lehet érdekes, lehet kreatív, sé lehet öncélú is. És azt kell hogy mondjam, hogy itt jön az a trendi befolyásoltság, ami miatt a legtöbb fotós a végén sokszor tudattalanul, de öncélú alkotásokat készít. Ezt úgy értem, hogy azzal tisztában van, hogy az általa nagyra tartott, elismert "szakmai elit" mit ítél meg általánosan trendi, értékes és jó fotónak. A legtöbb fotós általában abba a hibába esik, hogy nekik előbbakar kedvezni, és csak ezután a párosának. Nem feltétlenül passzol ez a kettő dolog mindig össze. Lehet ugyan, hogy egy általános stílus, a kor szellemét követve mindekire ráhúzható ugyan, de az adott párhoz ez cseppet sem illik. Ha nem veszi valaki a fáradtságot, hogy megbízóit kellő képpen megismerje, akkor ez az első hiba, amit általánosságban a legtöbb mai fotós elkövet. Ilyenkor egy olyan disszonancia jön létre, amit a külső szemlélők csak tüzetesebb képelemzést követően vesznek csak észre, de a legtöbb esteben észre sem vesznek. Ezt a sokszor elég erős eltérést a pár közvetlen ismerősei, barátai, és maga a pár veszi észre első sorban. Mégpedig azt, hogy a képek stílusa, esetleg adott helyszíne nem illik össze a párral aki rajta van. Ez szerintem az egyik legfontosabb részlet, amire figyelni kell, és én már megbeszéléseken felhívom arra a páros figyelmét, hogy lehet az adott kép, amit készítettem nagyon bejött, és ezért kerestek fel, de Ők maguk el tudják e magukat képzelni, ilyen stílusú képben, és képi világban. Magukénak érzik e?

Ez azért fontos, mert nem lehet, és nem is szabad véleményem szerint mindekire ráerőltetni azt a trendet, ami éppen aktuális csak azért, hogy nekünk jó legyen. Ha viszont kellően rugalmasak vagyunk, és ezt meg tudjuk annyira változtatni, hogy az adott párhoz illően alakítsuk a képeket, akkor már nem fog feltűnni ez a hiba a képekben, nem lesz olyan érzésünk, hogy marha jó ez a kép, de a Jóska nem illik bele, de amúgy tök jó.ű

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

És itt jön be megint a képbe az, hogy hogyan tudjuk ez úgy alkitani, hogy trendi legyen, aktuális, és egyben maradandó. A dolog nagyon egyszerű. A kép nem csak az alkotójáról, és annak látásámódjáról szól, nagyon befolyásolja ugyan a kép alakulását, hiszen Ő készíti, de Ő a kép mögött ál, és figyelembe kell venni, hogy kiről, kikről készül az adott fotó. Hagyni kell kibontakozni az adott témát, és bele kell tudni illeszteni a saját stílusunkat, és azokat az elemeket is, amik lehet később divatjamúltá tehetnék a képet, de a benne lévő maradandó értékek ezt nem fogják "engedni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az érzelmi szál a képen, amit egy pár kapcsolatáról készítünk, legyen az esküvői, jegyesfotó, vagy csak sima portré, a legfontosabb amit meg kell, hogy jelenítsünk. Ha ez nem jön át, akárhogy is retusáljuk, effektezzük szét a képet, akkor az adott kép valószínűleg nem fogja kiállni az idő próbáját maradandósági szempontból.

Sokszor látom, hogy sok olyan "témát, vagy hátteret" kerülnek a magukat trendinek valló fotósok, amik lehet, hogy abszolúte illenének az adott párhoz, mégis mivel már használták egyszer korábban, nem nyúlnak vissza hozzá. Szerintem ez néha erős hiba, hiszen nem a háttérről szól egy kép, hanem annak témájáról, ezért hívják a hátteret továbbra is csak háttérnek. Az egy hangulatot ad csak, amivel ki lehet emleni az előteret, amik közt a téma "hever" elvileg. Nos, az ilyen háttér központú képek számomra csak akkor szolgálnak erős tartalommal, ha a pár, akit épp fotózunk nem lesz a háttér által akkor sem elnyomva, ha épp csak 10%-ot tölt ki a téma a képen. Ez csak úgy lehetséges, ha a téma igen erős, és uralja a képet akkor is, ha a hátterünk szemet gyönyörködttető....folyt köv...

Szólj hozzá

trendek fotó esküvő minimál fotózás értékek stílusok csiger e session