2011. nov 13.

Trendekről..értékekről..part 3

írta: csiger
Trendekről..értékekről..part 3

Sok helyen látni már, hogy manapság az amúgy is a béka feneke alatt tartózkodó vizuális befogadó közönségi szint nemhogy fejlődni látszana, inkább még jobban elcsökevényesedik. Ennek pedig nagyon egyszerű okai vannak. Hibáztathatjuk a közösségi oldalakat, az internetet, a médiákat, de szerintem egyetlen komoly baj van, ami mindre kihat....az OKTATÁS!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Igen, jól olvasod..az OKTATÁS. Mert ahogy a művészeteket művelő művészek is tanulnak, vagy tanulhatnak alkotni, a befogadó közönségeknek is tanulnia kéne ezeket a művészeti alkotásokat befogadni. Ezt pedig csakis megfelelően megszervezett oktatással lehet, már egészen kicsi kortól. Nem konkrétan kell megmondani az adott nézőnek, hogy mit kéne, hogy lásson az adott alkotáson, hanem rávezetni megfelelően. Megtanítani az "utat", hogy mi vezet a megértés felé, és kialakul egyfajta érzékenység, egy nyitottság az adott művészeti formák felé, és később így a nézőnk saját magát fogja fejleszteni tovább.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Így ahogy a művész is élete végéig fejlődni akar, és tanul, képzi magát, úgy kéne ezt a művészetek kedvelőinek is. Nem elég sznoboskodva elmenni a MÜPA-ba öltönyben, és egy ingyen pogit majszolva azt mondani Capa egyik képére, hogy baszki ezt én is meg tudnám csinálni..na adjatok egy gépet.

Ténylegesen felfogni, és megérteni egy művészt, és az ő mondnaivalóját szerintem sosem lehet, vagy ha igen, nem alkotott túl nagyot (saját bevallásom szerint) de jó azért közeledni az Ő álláspontjához...vagyis legalább meg kéne próbálni néha.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ugyan ez a helyzet a jelenlegi esküvő fotók piacán is sajnos. Itt, a házasulandóknak befogadó személyeknek kéne lenniük, akik nem csak azt nézik meg egy egy fotót látván, hogy az adott "mű" épp hány LIKE-al bír az arckönyvön, hanem azt is, hogy az nekik őszintén tetszik e, érzik e, hogy mond valamit, és hogy felfedezik benne vajh az érzelmet, a jó esküvő fotó mondanivalóját. Mert egy esküvői fotónak is kell hogy legyen tartlama, sőt. Sokkal több kéne, hogy legyen, mint ami mostanában szokásos. Amit két korábbi epizódban is fejtegettem, és most is mondom, az esküvői képeknek nem csak most kell megfelelőnek, trendinek vagy épp menőnek lenni, hanem 5 vagy 10 év múlva is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mielőtt félre értenétek, nem állítom, hogy az én képeim tényleg mind ilyenek. Van pár már, amit úgy ítéltem meg, hogy ki fogja állni az idő próbáját, de remélem ennél több is készült, viszont ezt majd csak a befogadó közönség fogja tudni eldönteni az adott idő elteltével. Én bízom benne, hogy ez a befogadó közönség akkorra már annyira tehetséges lesz a képek és minden vizuális művészet megértésében, mint amilyen tehetséges, és elszánt vizuális alkotónk van ma Magyarországon. Mert ezen az oldalon nem állt meg a fejlődés, de hogy ezt észre is vegyük, kell az olyan közönség, aki a sok "művész" közül kiválogatja az arra érdemeseket, és ezzel ezek az alkotók bekerülnek a köztudatba, onnan pedig azon kevesek közé, akik értékállót tudtak alkotni a jelenben, a jövő számára!

 

Szólj hozzá

esküvő fotózás befogadó csiger műértés trendekről értékekről műeéemzés köznség